Stadsvandring i Sigtuna Stad

Hej idag har vi besökt Sigtuna stad. Vi har verkligen haft en riktigt lärorik dag som dessutom bjöd på fint väder! ☀️
Vi började vår stadsvandring med att besöka Maria kyrkan som är en av de första tegelbyggnaderna som byggdes i Mälardalen. Kyrkan byggdes år 1237 och är Sigtunas äldsta byggnad.
Sedan besökte vi S:T Olofs Ruin som är en kyrkoruin. Påväg mot S:T Pers Ruin såg vi flera runstenar på runstigen. På runstenen stod det ”Ofeg lät resa denna sten efter sina systrar, Tora och Rodvi”. Vi fick veta att de som reste runstenarna hade nog mycket makt och rika gårdar. Runstenarna restes ibland över någon som hade dött eller berätta vem som äger marken där runstenen står. Vi gick förbi Rådhuset, Lundströmska gården samt Drakegården. Vi besökte också Sigtuna Museum och fick information av Anna som arbetar på museet. Av henne fick vi veta att det finns olika evenemang och aktiviteter för barnen under sommaren och hösten. Besök gärna deras hemsida för mer info.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *