Veckobrev V.42

Hej där hemma!
Det blev verkligen höst med besked den här veckan – väldigt mycket kallare ute. Nu har vi en vecka kvar innan höstlovet 🍁 🍂
Vecka 44 har skolan stängt och måndagen 26/10 har även fritids stängt.

I svenska fortsätter vi att skriva om Piffy. Veckans skrivuppgift i vårt Deckarschema var att beskriva Piffy. Vi började med att göra en tankekarta på ordklassen adjektiv. Vi tittade sedan på grammatikbolaget om adjektiv innan varje elev fick beskriva dvärgpudel Piffy.
Arbetet med Deckarschemat är mycket uppskattat hos eleverna. 💡🕶💼🔍.
Vi har också uppgiften att skriva finstil.
Nu kommer alla att för hand forma 5-6 bokstäver åt gången.

Varje torsdag så lyssnar vi också när eleverna läser sina läsuppdrag för oss. Oftast sitter vi i mindre grupper och barnen läsare en bit ur boken och sedan tar nästa vid. Det är viktigt för oss pedagoger att höra alla elever läsa och kunna stötta upp där det behövs och lyfta upp när vi hör utvecklingen hos dom. Hoppas verkligen att ni alla lägger tid på att läsa med era barn. Det är så viktigt att läsa och läsa varje dag. I alla ämnen behövs läsningen 😊
Denna gång testade 2A att stafettläsa. Det innebär att alla läser en mening var och nästa elev tar vid där den föregående slutade.

I NTA har eleverna byggt balansbrädor. De skulle se till att brädan var i våg med hjälp av en stödkloss och sedan skulle de testa att lägga små kuber på varje sida så balansbrädan fortsatte väga jämt. Denna gång skulle de också ställa hypoteser innan – var trodde de att stödklossen ska vara för att få balans?
De fick också testa att flytta stödklossen åt ena eller andra hållet och se hur de måste lägga kuberna för att den skulle få balans då. Slutligen fick de testa om man kunde att lägga olika många kuber på varje sida och ändå få balansbrädan att hamna i våg.

I matematiken arbetar vi med tiotalsövergångar i addition.
Som talen 25+5=____ eller lite svårare blir det när det står 43+____=50.
Det är viktigt att tiokompisarna sitter så man enkelt kan fortsätta använda det. (1+9, 2+8, 3+7, 4+6 och 5+5) Träna gärna hemma så dom kan tiokompisarna ordentligt så blir det enklare med att räkna med större tal.

I SO har vi fortsatt arbeta med ”jag bor här” och den här veckan har vi börjat med kartor. Vi tittade på en liten film om kartor först för att sedan rita egna kartor. Titta under OneNote/innehållsbiblioteket/här bor jag.
Där ligger länken till filmen och instruktionen om kartor.

 Idrott vecka 43:

Hänga med v.43:

🦒Uppdrag: Kan du få 3 stickor att stå mot varandra som en pyramid? Fixar du det på under 1 min?

🦒 Kan du bygga ihop ett korthus med 3 våningar?

🦒Fredagsfinal: spökfredag

Vecka 43
Måndag: idrott inne ( ta med idrottskläder och handduk) Dans
Tisdag: Vaccination
Onsdag: idrott ute( inga idrottskläder behövs) kläder efter väder! 🌧🌤
Torsdag: Läsuppdrag tillbaka till skolan
Fredag : Läsuppdraget med hem! Fredagsfinal-spökfredag.

Trevlig helg! 🍀/Mimmi och Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *